Jacob en Adriana Quina in de Hermitage


Onze twee 'Bollen' (Jacob en Adriana Quina, door Ferninand Bol) zijn op 27 juni opgenomen in de tentoonstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw' bij de Hermitage in Amsterdam.

Na een korte restauratie, waarbij er achter het doek een speciale plaat is aangebracht om bewegingen te minimaliseren, zijn de beide grote portretten van Jacob Quina en Adriana Quina, geschilderd door Ferninand Bol, opgenomen in de tentoonstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw'.

Opschrift bij de schilderijen:
Jacob Quina was koopman, bewindhebber bij de WIC, maar hij had ook belangen in de VOC. In 1646 trouwde hij met Adriana Quina, een ver familielid, die in Batavia was geboren. Voor Adriana was het haar derde huwelijk. Eerder trouwde ze met een VOC bediende die gouverneur op Taiwan werd. Toen deze stierf trouwde ze zijn opvolger, maar die overleed al na drie jaar. Daarop vertrok Adriana naar Holland en trouwde met Jacob. Ook hem zou zij overleven.

Ze hangen werkelijk heel mooi en tussen hun tijdgenoten. Tot medio 2020 zullen ze in de Hermitage te zien zijn... waar ook nog een paar andere Pollen te zien zijn, zoals het grote schuttersstuk (schuttersmaaltijd door Johann Spilberg) met Jan 'met de pluimpjes' van de Poll, Gijsbert van de Poll en de jonge Harmen van de Poll.


» alle artikelen tonen