Hanger Koningin Wilhelmina


Opmerkelijk nieuws! De sinds 1997 vermiste hanger van Koningin Wilhelmina is gevonden en weer terug in onze collectie.


Tijdens de tentoonstelling 'Pollen te Kijk' in het Stadsmuseum van Woerden (in 1997) bleek deze bijzondere hanger te zijn verdwenen. Het is een hanger, waarvan briljanten de letters van de naam “Wilhelmina” vormen, met er boven een Konings kroon; het kan worden gedragen als hanger of als broche. Het was een geschenk van Hare Majesteit de Koningin Regentes Emma aan Frederika Louise Henriëtte van de Poll voor haar rol als Surintendante bij de opvoeding van H.M. Koningin Wilhelmina gedurende de jaren 1890-1896. PWQ objectnummer ZZ240.

Veel betrokkenen rond de tentoonstelling in Woerden hebben zich enorm ingezet om de hanger terug te vinden, maar het sieraad bleef onvindbaar. Binnen de collectie is het stuk als ‘verdwenen’ aangemerkt en we hadden geen hoop meer dat het ooit nog zou terugkeren. Tot Pasen 2019! De weduwe van de in december 2018 overleden fotograaf Hans van Ommeren, nam contact op met het PWQ Bestuur, om mee te delen dat de hanger gevonden was! In het originele doosje en mét de handgeschreven beschrijving (van ‘Tante Zus Zeist’, jongere zus van Frederika) er nog bij. Het bleek achterin een grote kast te zijn gevallen, waar het voor de veiligheid was gelegd. Nota bene: Hans van Ommeren heeft een groot deel van onze zilver collectie in die tijd gefotografeerd – veel afbeeldingen van de zilver/miniaturen collectie zijn van zijn hand.

Het gehele bestuur en familie Van Ommeren zijn enorm opgelucht en blij dat het prachtige en bijzondere sieraad na 22 jaar weer onderdeel is van de PWQ collectie.


» alle artikelen tonen