Rubr. 2

HOME     -     RUBRIEKEN        - - -      VOLGENDE     -     VORIGE

Pollen terug in  Amsterdam


Van de kunstbunker in Paaslo naar het gloednieuwe Collectie Centrum van Amsterdam Museum


Al vele jaren was de collectie van de Stichting veilig onder-gebracht in de bomvrije bergplaats voor kunstschatten in het Overijsselse Paaslo. In de jaren ’90 vonden wij daar onderdak in een depot dat vanuit kasteel Het Nijenhuis in Heino wordt beheerd. De portretten, het zilver en andere objecten werden daar onder uitstekende condities be-waard maar er kleefde wel één nadeel aan deze huis-vesting en dat was de de grote af-stand van het westen waar bijna alle bestuursleden woonachtig zijn. Daarmee was de toegankelijkheid voor inspectie, onder-houd en transport van onze stukken problematisch en een bezoek kostte heel veel tijd al werd dit probleem altijd zoveel mogelijk ondervangen door de bijzonder be-hulpzame en toegewijde houding van het betrokken beheer van uit Het Nijenhuis.In deze situatie komt nu verandering. Met ingang van het volgend jaar zal de collectie verhuizen naar Amsterdam waar het Amsterdam Museum onlangs een modern en goed ge-outilleerd Collectie Centrum opende. De Stichting krijgt daar-mee niet alleen een werkruimte en opslag die optimaal toe-gankelijk is, het centrum beschikt ook over diensten voor onderzoek,  onderhoud en fotografie. En daarbij komt dan nog: hiermee zijn wij Pollen weer terug in Amsterdam! Bij de ver-huizing van de portretten zal tevens de nieuwe benummering van de Catalogus ‘Kijk op de Portretten. Portretten Van de Poll-Wolters-Quina Stichting’  worden ingevoerd.

Kunstbunker Paaslo. In 1942 werd begonnen aan dit gebouw, ver van het mogelijk strijdtoneel in het westen. Het moest het uiterlijk van een kerk krijgen maar met muren van 4,5m dik en een dak van 10m gewapend beton. Het ‘Straatje’ van Vermeer, het ‘Huishouden’ van Jan Steen en verschillende Schuttersstukken vonden hier veilig onderdak. De ligging van de bunker is jarenlang met enige geheimzinnigheid omgeven, tegenwoordig is het romantische complex soms open voor publiek. En voor schaatsers zo te zien.

Een grotere tegenstelling tot onze eerdere behuizing is niet voorstelbaar met dit, volgens de ontwerpers, ‘spannende, laagdrempelige en veelzijdige cultuurgebouw’: Het Collectie Depot van het Amsterdam Museum in Noord.